Dataingeniør Monica Beate Tvedt og leder i Forte Technology. Med seg i bagasjen har hun hardt arbeid, lederroller, utnevnelser og styreverv – og 20 års erfaring som utvikler.
Tvedt forteller om et barndomshjem fylt av bøker. Moren, som underviste på fagskole, blant annet i fagene datamaskiner og nettverk, vekket tidlig datterens nysgjerrighet og lærelyst.
– Jeg hadde fordelen av å få kjennskap til teknologi og tilhørende utdannings- og yrkesmuligheter allerede som barn.
Tilgang på kunnskap er ifølge Tvedt første steg på veien mot flere kvinner i teknologi generelt, og programmering spesielt. Om flere kjente til mulighetene, hadde også flere kvinner valgt disse yrkesveiene.
– Det er vanskelig å finne din lidenskap eller ditt drømmeyrke, om du ikke er klar over hva du faktisk kan drømme om, sier teknologidirektøren.
Koding er ikke vanskelig
Som kreativ sjel oppdaget Tvedt tidlig hvilke muligheter teknologi kan by på. Hun startet med å programmere en hjemmeside hvor hun la ut egen kunst, og fortsatte med å kombinere kreativitet med matematikk og problemløsning.
I dag har hun kodet i over 20 år.
– Å kode er ikke vanskelig i seg selv; det består av å skrive engelske ord og setninger. Du skriver hva du vil at programmet skal gjøre for deg – og det er her det blir spennende. Tenk at du, som programmerer, for eksempel kan lage et program som hjelper kirurger med hjerteoperasjoner!
Hun nevner også Ruter-appen som eksempel på programmering, hvor resultatet har stor bruksverdi for tusenvis av reisende hver dag.
– I tillegg til å vise hva koding faktisk er, må vi bli flinkere til å snakke om hva utviklere kan utrette. Som programmerer kan du jobbe med alt fra helse, utdanning og infrastruktur til forsvar og finans. Det er et allsidig yrke, som gir deg reell påvirkningsmulighet. Vi må opplyse og vise frem spekteret av resultater som har verdi for både mennesker og samfunn, sier hun.
*Bildekreditt: Forte Digital kontor
Trenger kvinner i alle ledd
At flere kvinnelige kodere er fordelaktig, er Tvedt helt og holdent enig i. Hun vil imidlertid påminne oss om å løfte blikket litt, og påpeker at vi trenger flere kvinner i alle ledd av teknologisk produkt- og tjenesteutvikling.
– Det blir ikke helt riktig å si at vi trenger flere kvinnelige utviklere fordi iPhonen vår er for stor, for det er ikke utvikleren i seg selv som beslutter størrelsen på produktet. Her glemmes blant andre brukergrupper, prosjektledere og produkteiere – hvor vi heldigvis finner mange kvinner, selv om vi hadde trengt flere.
At teknologiske løsninger ikke nødvendigvis er tilpasset kvinner i et kvinnehelseperspektiv, argumenterer hun heller ikke imot.
– For å lage løsninger for et mangfoldig samfunn, må løsningene helt klart være laget av et mangfold. Da må flere kvinner på banen i alle beslutningsledd, som testing, brukergrupper, analyse, design og så videre. For å skape gode smartteknologi-produkter som er tilpasset kvinner i like stor grad som menn, må vi for eksempel inkludere fagkompetanse på biologi, medisinske utslag og analyse av tilhørende data. Overalt og innenfor alle disipliner trenger vi dyktige folk som liker det de gjør, slår Tvedt fast.
– Det viktige for meg er at alle får mulighet til å finne sin lidenskap. Hos meg er det i alle fall ingen tvil om at kvinner som vil, kan bli utrolig dyktige utviklere! Ved jobbsøking har for eksempel kvinner oftere et behov for å sjekke av på alle punkter enn menn. Denne kanskje typiske kvinnelige egenskapen passer som hånd i hanske i utvikleryrket. Uansett kjønn kan utvikleren med et øye for både detaljer og helhet, og som villig tar en ekstra runde med testing, utrette mye.
Den ultimate fritidsaktivitet
Tvedt har en solid teknologibakgrunn, som har kommet til ved målrettet arbeid og sterk vilje.
– Enten du ønsker å bli utvikler, leder eller begge deler, tror jeg at tålmodighet, i kombinasjon med tillit til deg selv, har mye å si. I stedet for å tenke at det vil ordne seg, må du ha oppriktig tro på at du, i kraft av egen person, kan sørge for å komme dit du vil.
Ved jevnt og trutt arbeid, kan alle våge å drømme stort, mener hun.
– Det gjelder å tenke steg for steg, og å holde fast ved troen på at det går bra. Om andre har fått det til, hvorfor skal ikke jeg kunne få det til?
Til tross for at hun i dag leder Forte Technology, teknologiselskapet til det internasjonale teknologi- og konsulentselskapet Forte Digital, har hun slett ikke lagt kodingen på hylla. Hun er stadig aktiv i utviklerfaget, både på jobb og hjemme.
– Koding er rett og slett det gøyeste jeg vet. Det unike med koding er at du kan gjøre hele prosessen selv, fra å definere utfordring, til å finne frem til en unik løsning og til ferdigstilling og implementering. Det er noe eget ved gleden av å se et produkt bli til. Uansett rolle og tittel vil koding for meg bestå som den ultimate fritidsaktivitet, ler Tvedt.
Hun sier at hun aldri ville valgt annerledes.
– Det har gått mer og mer opp for meg hvor heldig jeg er som har funnet noe jeg bryr meg om og virkelig brenner for. Om jeg hadde fått leve livet på ny, hadde jeg likevel valgt samme vei, og akkurat samme yrke.
«Smart is the new sexy», sier data scientist i Boligmappa, Ece Cetinoglu. Les hennes historie her!
Er du nysgjerrig på programmering og kvinner i tech? Finn ut mer på #hunkoder