Hun er den eneste kvinnelige data scientist på teamet, og i tillegg den yngste.
25 år gamle Ece Cetinoglu føler seg likevel sett og hørt på arbeidsplassen.
– Jeg sier høyt hva jeg tenker, og opplever at det blir godt tatt imot av kollegaene mine. Hos oss er det stor takhøyde.
Cetinoglu jobber som data scientist i Boligmappa, et av våre datterselskaper i Spir Group. Selv om hun trives godt, savner hun flere kvinnelige kollegaer i hverdagen:
– Vi trenger et større mangfold av meninger og ideer når vi utvikler løsninger. Flere kvinner ville gjort Boligmappa til et enda mer attraktivt arbeidssted.
Cetinoglu mener at et kvinneperspektiv er viktig å hardkode inn i fremtidens digitale løsninger.
– Uten kvinneperspektivet blir alle løsninger som utvikles partiske.
Hun peker blant annet på helsesektoren, hvor manglende kjønnsbalanse i datasettet kan få fatale følger.
– For diagnoser som eksempelvis hjertesykdom, er symptomene typisk annerledes for kvinner enn for menn. Likevel blir alle diagnostisert ut fra de klassiske mannlige symptomene.
Dersom du trener en språkmodell på et datasett som primært har ett kjønn som default, vil dette alltid gi diskriminerende og skjeve utfall.
Det viser seg eksempelvis i ringer og klokker med smartteknologi, som tror at du er syk når du er gravid eller har mensen.
Tørr ikke jenter ta plass?
Hva skal så til for å få flere jenter interessert i koding generelt, og programmering som karrierevei?
Cetinoglu tenker det handler om at jenter er mer redde for å ta plass. Og at færre jenter enn gutter blir oppfordret til å ta fag som matematikk og informatikk.
Hun kommer opprinnelig fra Tyrkia. For ni år siden flyttet hun alene til Norge for å gå på en internasjonal videregående skole.
– I Tyrkia er det vanlig å bli lege hvis man er skoleflink, men hjemmefra ble jeg ble alltid oppfordret til å studere det jeg liker best: matematikk.
Mattegleden førte henne til studier i informatikk ved Universitetet i Oslo, og senere til en master i data science. Hun snakker hele fire språk: tyrkisk, norsk, engelsk – og programmeringsspråk.
– Jeg fant ut at det kan være både gøy og lærerikt med programmering og data.
Noe av det hun liker best med programmering, er å kommunisere med PC-en i programmeringsspråket Python, og få den til å gjøre akkurat det hun vil.
– Smart is the new sexy, ler Cetinoglu.
Teknologibransjen er en bransje som alltid vil trenge flere folk. Utviklere har høy status og tjener bra. Selv fikk Cetinoglu jobbtilbud allerede da hun studerte. Hun jobbet deltid ved siden av studiene, i en startup som senere ble kjøpt opp av Boligmappa.
– Det er kult å kunne være med på å forme verden og hvordan hverdagen vår vil se ut i framtiden. Digitaliseringen av samfunnet vil aldri ta slutt, og det er vi som utvikler løsningene. At flere kvinner trengs til dette arbeidet, sier seg selv, fastslår Cetinoglu.
Kan vi forutsi morgendagens boligpriser?
I Boligmappa jobber hun blant annet med maskinlæring for å estimere boligpriser i Norge.
De har fått tildelt midler fra Forskningsrådet for å finne ut om de kan estimere boligpriser framover i tid ved hjelp av kunstig intelligens på en helt ny måte.
Cetinoglu har hatt ansvar for å finne ut hvilke data som trengs og hvordan de kan prosessere dem. Hun vil ikke røpe resultatet helt enda, men synes prosjektet har vært spennende.
Hver måned setter teamet hennes av en dag til å teste nye løsninger for å lære og leke med ny teknologi.
Hun liker aller best å skape noe basert på dataene, og lage analyser som gir verdi til andre team på tvers de tre andre datterselskapene i Spir Group-konsernet.
– I Spir har vi en kvinnelig CTO. Det synes jeg er kult, både fordi hun har teknologibakgrunn, og fordi det gir meg noen å se opp til.
Cetinoglu har en oppfordring til alle bedrifter som vil tiltrekke seg flere kvinner:
Skap felles møteplasser og forum hvor kvinner kan møtes på tvers av fag.